Namn:

Bor i skogen med mina två dalmatinrar Birk och Mio, hästarna Fandango, Chica, Broszka och Aéreo, samt katterna Pojken och Simpson, tuppen Tuppen och så min sambo Martin också förstås!

lördag, augusti 16, 2008

klickerhelg dag 1

Idag har det varit första dagen på examenshelgen på klickertränarutbildningen. Vi började morgonen med att visa upp våra och hundarnas kunskaper i praktisk träning. En och en fick gå igenom alla grundfärdigheterna de kunde visa upp och köra igenom allihop, självklart med lite pauser emellanåt. Birk skötte sig bra. Matte är nöjd bara han kan jobba koncentrerat känns det som och det kunde han. Vissa saker gick sämre än väntat och andra gick faktiskt bättre. Han smaskade ju en del på apporten men å andra sidan kunde han hålla fast ett vinglas! Det har vi aldrig testat tidigare, ett strålande bra apporteringsföremål, tror vi ska börja med det - inte tuggvänligt för fem öre och ett tydligt ställe att hålla fast på :-). Stå, sitt, ligg under baklänges marsch fungerade inte alls (eller jo, nog kunde han lägga sig men inte när det var ligg vi övade). Han var halvdan på repetitionsklokheten provade nåt annat plötsligt ibland. Kunde hålla position när matte sprang på frivilligt stå kvar, kunde hålla sitt fast jag kastade leksak. Fixade faktiskt att vänta på sitt-kommando från ligg i utgångsposition. Han gjorde fina sidoförflyttningar i fot, backade rakt (men fort) och fick avsluta med sina älskade targets. Birk blev trött av det hårda arbetet men hade ändå hjärnan på, stannade mestadels hos matte och kom tillbaka och fortsatte efter små sniffpauser när hjärnan lade av. Jag tycker han var jätteduktig, inte perfekt men med nervös matte och på den nivå han är så jobbade han utmärkt.

Eftermiddagen avslutades med att börja med baklängeskedjning av moment. Vi provade en frivillig kedja först med tramp på musmatta följt av frivilligt sitt. Fixade sig rätt fort (när matte fått ta musmattan några gånger från Birk som apporterade och tuggade på den). Därefter var det sitt-ligg-sitt-ligg. Vi kom inte så långt, det där med att vänta på kommando är inte Birk grej men några gånger fick vi till ligg-sitt-ligg. Måste öva mer på att få honom att vänta på kommando!

Imorgon blir det mera baklängeskedjor!