Namn:

Bor i skogen med mina två dalmatinrar Birk och Mio, hästarna Fandango, Chica, Broszka och Aéreo, samt katterna Pojken och Simpson, tuppen Tuppen och så min sambo Martin också förstås!

söndag, september 30, 2007

viltspår mm

Idag har vi varit på viltspårkurs igen. Det är verkligen veckans höjdpunkt för vovvarna. Förra veckan var jag inte hemma så Martin åkte dit själv med båda vovvarna. det hade inte gått särskilt bra att spåra då, de var vimsiga och okoncentrerade. Idag gick det desto bättre!
Vi kom dit lite tidigt så vi började med att promenera en sväng med dem. De gick faktiskt riktigt bra. Jag var trött och jätteförkyld så på slutet blev jag lite trött på Mio som hade bråttom tillbaka sista biten till spårskogen, men egentligen så gick promenaden superbra, särskilt om man jämför med hur det var att promenera dem där första gången...

Mio fick spåra med första omgången. Han var helt uppvarvad när vi tog ur honom ur bilen. Bra var att två andra fick spåra innan honom så han fick stå o vänta och vi kunde jobba på att varva ned honom. Till slut blev det då Mios tur och helt lycklig hittade han de överblivna snitslarna på en sten strax innan spårstarten samt att hans absoluta favorit Kent kom för att hjälpa oss. Mio är en ganska så smart hund så det har inte tagit så lång tid för honom att lära sig vad som händer när det är dags för honom att spåra ;-). Han har helt klart fattat att Kent + snitslar = spår.
Idag gick det bra i spåret för Mio, det var ca 2-300 m långt och gick på öppen mark o i skogen. På ett ställe var det väldigt svårt för honom för det blåste mycket så luften (och spårdofterna) virvlade runt överallt mellan två stenmurar i en sänka, men efter att systematiskt ha kollat av området några rundor fortsatte han säkert på rätt väg. Martin stannade honom ibland när han var i spåret för att få ned tempot och det fungerade bra. Han missade spårslutet först men märkte att spåret försvann och tog det efter en stund. En lycklig hund som hittade sin klöv! Roligt med Mio idag var att han var så glad hela tiden, när vi kom tillbaka från rundan var det en hund som skällde lite på honom men Mio var bara pipande och tjutande glad och studsade omkring i kopplet. Han älskar verkligen detta.

Birk satt o frös i bilen när vi kom tillbaka till den, det var verkligen inget roligt väder idag, kallt, regnigt och lite blåst. Han fick komma ut direkt och var relativt lugn när vi gick till spåret och han fick börja direkt. Han gick riktigt bra idag han med, var koncentrerad och arbetade hela tiden även om han kom bort sig lite ibland. Det märktes att han visste vad det var han skulle göra. Hans spår gick över stock o sten i granskogen. Birk fick också stanna ibland och stå still en liten stund när Martin såg att han var rätt i spåret för attt varva ned lite (och så att vi långsamma människor ;-) fick en chans att hänga med). Birk dundrade också förbi spårslutet och fick gå tillbaka o hitta klöven.

En riktigt bra dag i skogen alltså. Hundarna verkade rätt nöjda o trötta när vi kom hem. Det här skulle de nog vilja göra varje dag...