Namn:

Bor i skogen med mina två dalmatinrar Birk och Mio, hästarna Fandango, Chica, Broszka och Aéreo, samt katterna Pojken och Simpson, tuppen Tuppen och så min sambo Martin också förstås!

onsdag, augusti 20, 2008

hundarna tvättar strumpor igen

Har kanske inte skrivit om det tidigare men till en av klickerhelgerna hade vi en träningsuppgift som gick ut på att lära hunden dra av en strumpa från foten, lägga in den i tvättmaskinen och sedan stänga luckan. Idag i gråmurrigt väder, uttråkade hundar och som bakjour åt en kollega som behövde befinna sig på annat håll en stund så plockade jag fram övningen igen (vi blev aldrig helt färdiga med den).

Hundarna gillar den här övningen :-). Birk älskar nog mest att få smacka till tvättmaskinsluckan med tassarna och Mio gillar att matte jublar och delar ut mycket mat (han tycker också mest om luck-delen). Vi tränade upp en omgång med torrfoder med målet att kedja ihop stoppa in sista biten av strumpan (hängande på kanten) i tvättmaskinen och därifrån stänga luckan. Svårt visade det sig eftersom hundarna helst ville hoppa över strumpdelen och gå rakt på att stänga luckan. Nix pix, utan korrekt strumphantering bidde det ingen luckstängning (och därmed ingen näve med torrfoder). Jag fick hålla hårt i luckan och ibland styra tillbaka hundarna till öppningen med strumpa (ville ha kvar min tvättmaskin hel) många gånger, men förståelsen blev bättre.

Det funkade bäst om jag jublade bra när strumpan var i maskinen samt därefter sade luckan för att få dem att göra rätt. Ett problem var att strumpan ibland visserligen blev instoppad i maskinen men aldrig släpptes ur munnen utan drogs med till luckan (som då magiskt "inte gick" att stänga). Det löstes lite av mitt bra, som fick funka som signal för att spotta ut (vid träning av just det delmomentet har tidigare klicket löst ut släppandet). Dessutom var de lättare att tjoa tillbaka om strumpan ändå åkte med ut för att göra om när jag sade bra istället för att direkt skicka på luckan. Luckstängningen fungerade bättre än nånsin, luckan tjongades igen med full fart av tassar eller nos och stängdes nästan alltid helt (min lucka måste SLÅS igen).

När den här delen funkar ska jag lägga på att först dra av strumpan direkt från foten. Roligt hade både de och jag, torrfodret blev uppätet och vovvarna gick o lade sig igen så matte kunde återgå till sin älskade dator :-).

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej Malin!
Oj, vad du är flitig med klickern. Vi har haft ledigt från den sen i söndags men ska plocka fram den igen. Ska också ge mig på att kedja hemhjälpen. Fina bilder du lagt ut på Birk, han var så fantastisk i helgen, kan inte riktigt förstå att det är samma trippande hund som i våras.
ha det bra
Birgitta & Fatima

augusti 20, 2008 5:20 em  
Anonymous Anonym said...

Har du tänkt på att nästa gång man kommer till dig, gäller det att ha skorna på om man inte vill ha strumporna tvättade.....

Mamma o Pappa

augusti 21, 2008 9:24 fm  
Anonymous Anonym said...

Din prickis är lika snygg som alltid!
I Rolsberga tryter träningsmotivationen, kanske borde följa ditt exempel och ta upp strumpan igen?

Åsa, Mårran & Popsy

augusti 22, 2008 3:55 em  
Anonymous Anonym said...

Åsa & Birgitta - hundarna blev verkligen lyckliga över att få leka med tvättmaskinen igen, det är nog en bra övning att ta upp när man själv behöver skratta och hundarna behöver få tänka och ha roligt :-).

Mamma & pappa - Nu gäller det att hålla reda på både skor och strumpor när ni hälsar på oss, annars stjäl Mio skorna och Birk stoppar strumporna i tvättmaskinen...

Hälsn från Malin, Birk & Mio

augusti 22, 2008 8:25 em  

Skicka en kommentar

<< Home