Namn:

Bor i skogen med mina två dalmatinrar Birk och Mio, hästarna Fandango, Chica, Broszka och Aéreo, samt katterna Pojken och Simpson, tuppen Tuppen och så min sambo Martin också förstås!

måndag, september 08, 2008

hundmötesträning

Idag blev det lite övning för Mio (och även för Birk). Först på dagen så hade vi möte med shetlandsponny i skogen. För er som inte visste det så är shetlandsponnier (och hästar överhuvudtaget) mycket farliga djur som hotar prickiga hundar som heter Mio. Bäst att skrämma den ordentligt direkt... Matte hade ju full koll på detta beteende och var redo med nosloopar på, godis i beredskap (torrfoder men Mio äter ju allt) samt att jag visste vem som kom med hästen (grannen som mycket väl vet hur Mio funkar och som han älskar). Mio blev stilla och skällde, en ny typ av skall/morr faktiskt som var argt men kontrollerat på något vis (Birk hängde på som den härmapa han är, skulle aldrig skälla på häst annars men om Mio gör det så ska man ju det). De lugnade sig och hälsade på Linda istället och var lyckliga. Något utfall till blev det när matte inte hade koll men annars rätt lugnt. Mio kunde strunta i mina hästar som kom galopperande mot oss på andra sidan stängslet och det var riktigt bra.

På kvällen åkte jag till mina föräldrar i deras fritidshus och tog med vovvarna med avsikt att träna hundmöte mot deras sheltie. Solo är en underbar glad och livlig vovve, som är i storlek med en liten collietik (dvs rejält övervuxen sheltie), lurvig och med mycket svart. Han älskar alla hundar och människor och är därmed en utmärkt sparring-partner åt Mio. En i träningsammanhang bra grej är att jag vet att Mio alltid reagerar på honom med utfall när han ser honom. Jag laddade bilen med hundar, mjukost och korv. De ledsna vovvarna fick sitta i bilen medan jag fick en god middag - de tjöt, ylade och skrek som om svår hundmisshandel pågick - tur att inga grannar var där...

Birk fick börja och fick först promenera lite på ängen och sniffa o varva ned och sedan kom mamma och Solo ut och gjorde oss sällskap, vi möttes några gånger. Birk var lugn (han gillar Solo) och då släppte vi dem så de fick busa. En stor förändring har skett sedan Birk blev kastrerad iallafall, han försökte inte hoppa på och rida på Solo en enda gång - skönt, tidigare har han fastnat i det beteendet och varit helt stressad och "borta". Nu busade de lite och sedan gick han och sniffade på alla intressanta dofter.

Därefter fick Birk hamna i bilen och det blev Mios tur. En uppvarvad Mio ville flyga fram till alla doftfläckar samtidigt men tack vare nosloopen så blev det bra tvärstopp när det gick för fort och han lugnade ner sig lite. Samma stillastående skall som mot ponnyn tidigare blev det mot Solo och sedan var det mjukost och duktig hund. Mio var lite skällig ett par gånger till men sedan var han med på leken att först titta på hund och sedan på matte och då få klick o mjukost. Svansen slappnade av lite och viftade istället. Vi övade lite möten och det gick jättebra. Efter en stund syntes tydligt att Mio började ignorera Solo och istället lugnt gick o snusade i marken. Avslutade medan alla fortfarande var glada och lugna och en nöjd Mio fick hoppa in i bilen igen.

Solo tyckte nog det var lite konstigt, han såg rätt konfunderad ut när den glada prickiga hunden (Birk) plötsligt började skälla argt på honom (Mio). Han skötte sig dock strålande som övningshund (och kommer att få den uppgiften fler gånger).

Vi ska försöka hinna med ett träningspass mot Lindas schäfrar på onsdag också och sedan är det ju kurs igen på torsdag! Nu ligger Mio i hårdträning :-)

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Heja på! Roligt att du är på gång!

september 09, 2008 7:53 fm  

Skicka en kommentar

<< Home